Meteen naar de inhoud
Home » Relatietherapie met oud hartzeer aanpak » Platonische relatie en therapie?

Platonische relatie en therapie?

Platonische relatie is een relatie waarbij de intimiteit en aantrekkingskracht verloren is gegaan en waarbij de partners aan elkaar gehecht zijn of boos op elkaar zijn. Ze gaan vaak door het leven als broer en zus. Kan je met relatietherapie deze situatie doorbreken? Wat zijn mogelijke oorzaken? Heeft het wel met jouw partner te maken of is er iets anders aan de hand?

platonische relatie
Platonische relatie de zon gaat onder

Emoties en intimiteit bij platonische relatie

De emotie boosheid zorgt voor afstand in de relatie en moeilijker kunnen openstellen voor elkaar. De emotie gehechtheid zorgt voor het bij elkaar blijven ondanks het gebrek aan intimiteit. De boosheid kan uit het verleden komen qua kindertijd of jeugd of door een opeenstapeling van teleurstellingen met de huidige partner. De gehechtheid aan elkaar kan voortkomen uit de angst om niet opnieuw op eigen benen te gaan staan. En geen overgave naar het ontvouwen van de toekomst durven te betrachten. Er is een gehechtheid van veel samen meegemaakt te hebben.

Een natuurlijk proces van ouder worden?

Partners welke al jaren met elkaar zijn en waarbij de vrouw in de overgang geraakt kan zijn beslag hebben op de intimiteit en een platonische vorm veroorzaken. Mannen onderschatten dit innerlijk proces voor vrouwen meestal en begrijpen er niets van. De hormoonhuishouding verandert bij de vrouw en de zin in intimiteit kan jarenlang helemaal verdwijnen. Dit heeft niets met de man te maken. De noodzaak voor sex qua voorplanting is helemaal weg. De klus van kinderen voorbrengen is geklaard en er is geen doel meer voor ogen samen met de man. Onbewust werkt dit door op het libido tussen vrouw en man.

De koek is op bij platonische relatie

Dit is een veel gebruikt statement van een partner welke wil breken met een relatie. De roze wolk ervaring vanuit het begin is helemaal weg. Deze frustratie is zo groot dat er geen moeite wordt gedaan om dieper te kijken naar de relatie problemen. Spiritueel gezien hebben we het over gemeenschappelijke pijn herkennen waardoor de roze wolk en intense verliefdheid ontstaat. Je herkent zo sterk jezelf onvoorwaardelijk in de partner zodat het gevoel van verliefdheid en een krachtige magnetisch werking optreed. Je wilt onafscheidelijk zijn in deze fase. Zodra 1 van de beiden partners deze gemeenschappelijk pijn innerlijk heeft verwerkt door de voortschrijding der tijd en levenslessen op het pad kan de magnetische werking helemaal wegvallen. Dat kan ook een reden zijn van het ontstaan van de platonische relatie.