Meteen naar de inhoud
Home » Relatie valkuilen 5 vermijden

Relatie valkuilen 5 vermijden

relatie valkuilen

Hier zijn vijf belangrijke relatie valkuilen die je misschien wilt vermijden:

1 Controlerend gedrag

De meeste mensen gaan een relatie aan met een diepe angst voor afwijzing, en deze angst motiveert verschillende vormen van controlerend gedrag. Controlegedrag valt uiteen in twee hoofdcategorieën: openlijke controle en geheime controle.

Openlijke controle omvat vele vormen van aanval, zoals woede, geweld, oordeel, kritiek en spotten.
Geheime controle omvat naleving, toestaan, terugtrekken, verdedigen, uitleggen, liegen en ontkennen. Vaak zal een persoon aan de andere kant van de aanval reageren met een vorm van geheime controle in een poging controle te hebben over het niet worden aangevallen. Het beheersen van gedrag resulteert altijd in wrok en emotionele afstand, waardoor juist de afwijzing wordt veroorzaakt die het moet vermijden.

relatie valkuilen dichten
relatie valkuilen dichten

2 Verzet en terugtrekken grote relatie valkuil

Veel mensen gaan een relatie aan met een diepe angst om zichzelf te verliezen. Op het moment dat ze ervaren dat hun partner controle over hen wil, reageren ze met verzet en terugtrekking. Wanneer de ene partner de controle heeft en de andere zich verzet, wat in feite een poging is om controle te hebben over het niet gecontroleerd worden, raakt de relatie geïmmobiliseerd. Partners in dit relatiesysteem voelen zich gefrustreerd, stagnerend en verontwaardigd. Het behoort tot de pijnlijkste relatie valkuilen. Het resulteert in een saaie relatie.

3 Leegte opvullen

Veel mensen gaan een relatie aan in de overtuiging dat het de taak van hun partner is om hun leegte op te vullen, hun eenzaamheid weg te nemen en hen een goed gevoel over zichzelf te geven. Mensen hebben vaak niet geleerd hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen gevoelens en behoeften. En bovendien ook niet hoe ze hun eigenwaarde kunnen voeden door hun partner en anderen aanspreken om hen te vullen met de liefde die ze nodig hebben. Het is niet de taak van je partner om je compleet te maken, maar om je te complimenteren.

4 Verslavingen relatie valkuil

De meeste mensen die zich leeg van binnen voelen, vervallen in verslavingen. Hoewel niemand van plan is verslaafd te raken (in welk gebied dan ook), kan het gebeuren. Dit zorgt meestal voor een ongezonde omgeving.

5 Partner veranderen relatie valkuil

Veel mensen zijn zich terdege bewust van wat hun partner doet dat relatieproblemen veroorzaakt, maar zijn zich totaal niet bewust van wat ze doen. Je kunt niemand veranderen. Het is niet jouw taak om je partner te repareren. Je kunt alleen jezelf veranderen.

Relatie valkuilen zelfreflectie nodig

Deze 5 valkuilen zijn bekende mechanismen welke voor het doorbreken van een relatiecrisis geëvalueerd kunnen worden. Een relatietherapeut helpt beiden met de reflectie. Langdurige patronen binnen de relatie zijn het gevolg van deze relatie valkuilen!