Meteen naar de inhoud
Home » Relatietherapie met oud hartzeer aanpak » Vreemdgaan en relatietherapie

Vreemdgaan en relatietherapie

Vreemdgaan wordt in de maatschappij niet geaccepteerd en vaak streng veroordeeld. Zodra een vrouw vreemd gaat, is er echts iets aan de hand met haar relatie. Indien een man vreemd gaat, hoeft er niet veel aan de hand te zijn. Mannen zijn jagers en scoren vaak alleen vanuit hun ego. Vrouwen ontvangen en zoeken aandacht, warmte en veiligheid. En in veel mindere mater spanning. Uitzonderingen daar gelaten. Voordat een vrouw vreemd gaat, is er met haar vaste levenspartner wel het 1 en ander aan voorafgegaan. Vaak denken mannen dat zij vreemd mogen gaan maar hun vrouw niet. Dan stort hun hele ego in. In die zin gaat het spreekwoord gelijke monniken gelijke kappen met vreemd gaan door mannen of vrouwen meestal niet op.

vreemdgaan en de appel valt niet ver van de boom
Vreemdgaan en de appel valt niet ver van de boom

Op deze pagina beschrijven we ten behoeve van de duidelijkheid soms stereotypen. Hiermee nemen we geen vooroordeel in. We trachten vreemdgaan van alle mogelijke hoeken te belichten.

Verliefdheid op een ander?

Als je stellen – welke al lang met elkaar zijn – vraagt of ze in al die tijd wel een verliefd zijn geworden op een ander geeft 80% aan dat dit het geval is geweest. Vaak leven cliënten in de overtuiging dat hun partner niet verliefd kan worden op een ander, geen affaire zal aangaan, ook niet vreemd zal gaan en zeker geen tweede relatie er op na kan houden. Dat overkomt alleen andere stellen. De werkelijkheid is anders dan deze roze geromantiseerde wolk. De magnetische werking van gemeenschappelijk hartzeer met een nieuwe partner veroorzaakt deze krachtige magnetische aantrekking. Zodra het de bedoeling is dat oud hartzeer in het licht wordt gezet dan krijg je potentiële partners op jouw pad. Deze spanning zorgt voor de verliefdheid. Je schiet terug naar de pubertijd en wil weten of hij of zij jou ook leuk vindt. Uitgaande van niet monogaam zijn van 1 of beiden partners dan kan dit leiden tot een relatie probleem. In het geval van een open relatie vorm uiteraard niet.

Vrouw is verbitterd na vreemdgaan man

Indien een man vreemd gaat hoeft er niet per se iets aan de hand te zijn. Wel in het geval de man een notoire vreemdganger is en er sprake kan zijn van verlangde gehechtheid voortkomende uit een seksuele verslaving. Ook kan het spreekwoord De Appel valt niet ver van de Boom van toepassing zijn. Hierbij ging de vader van de man vreemd en heeft de zoon het gedrag in grote mate overerft. Het spreekwoord duiden impliceert in feite dat de man door karmische lading hier niet veel aan kan doen. De vrouw welke verbitterd achter blijft heeft in vele gevallen een vader welke in het verleden ook vreemd ging. Het gevoel en de pijn qua verbittering heeft ze dan vaak overerft van haar moeder. En vanuit dit opzicht voelde haar levenspartner vertrouwd, omdat de man lijkt op haar vader. Ze hebben elkaar eerder op deze pijn aangetrokken als een magneet.

Wereld van man stort in na vreemdgaan door vrouw

Een man welke niet doorheeft dat zijn partner aandacht te kort komt, heeft meestal geen sterk empatisch vermogen en is in zijn werk gevlucht. Door het gebrek aan aandacht, warmte en communicatie van haar eigen partner zoekt zij haar verlangen in een affaire. Ook kunnen ruzies bijdragen aan deze stap. Een vrouw wil harmonie in haar huis. In het geval de vrouw het opbiecht of de man er achterkomt dan stort te wereld van de man in. Hij werkt immers ook om het huishouden in de lucht te houden. Hij komt in een spagaat terecht.

Seksueel misbruik en vreemdgaan

Zodra 1 of beiden partners in het verleden seksueel misbruikt is geweest dan kan ook deze oude hartzeer spanning veel problemen veroorzaken. Een niet zomaar vreemdgaan maar de notoire vorm. De persoon wil niet weten of de nieuwe seksuele partner van hem of haar houdt. Hij of zij projecteert het oude misbruik hartzeer naar anderen en maakt dus misbruik van deze personen. Het kenmerkt zicht door een vorm van lege sex zonder verbinding. Immers bij seksueel misbruik gaan kinderen ook uit de verbinding door uit hun lichaam te treden om de pijn niet te voelen. De seksuele spanning van de dader is zo groot dat er via seksuele ontspanning jarenlang een pijnlijk patroon voor beiden partners kan ontstaan. Omdat de dader het destijds geheim hield en er niet over gesproken mocht worden, zal dit vreemdgaan gedrag later in iemands leven zich heel vaak in de anonimiteit afspelen. Aan de andere kant kan het oude trauma ook het genieten van seksualiteit blokkeren en deze behoefte van notoir vreemdgaan en het aanknopen van affaires blokkeren.