Meteen naar de inhoud
Home » Relatietherapie met oud hartzeer aanpak » Open relatie en relatietherapie

Open relatie en relatietherapie

De open relatie is steeds meer van deze tijd doordat het aan populariteit wint bij zowel twintigers als dertigers. Eerder was het alleen mondjes maat voorbehouden aan veertigers en vijftigers. Waar komt deze relatievorm vandaan? Werkt het? Als slechts 1 van de partners het echt wil, is het dan geen pleister op een open wond en is relatietherapie dan geen betere oplossing? Of kan je accepteren dat je van meer partners tegelijk kan houden? Met een mooi woord Polyamorie of non-monogamie.

Relatievormen zijn keuzen en vragen afstemming

Welke je vorm ook kiest de open relatie impliceert dat de monogamie en de trouw belofte van het huwelijk zoals het eeuwenlang is geweest naar de achtergrond verhuisd. Het onderscheid zich van vreemdgaan doordat er in alle eerlijkheid, openheid en met medeweten en instemming van de partner meer dan 1 liefdesrelatie is. De belangrijkste uitgangspunten zijn loyaliteit en ruimte geven aan elkaar. Je bent niet elkaars bezit en de trouw belofte is niet langer van toepassing. Bovendien kunnen polyamoureuze relaties ook nog eens allerlei vormen aannemen waaronder parttime samenwonen of zelfs een tweede huwelijk.

open relatie en of huwelijk?
open realie en of huwelijk?

De oorzaak van de open relatie trend is het licht van de zon

Sterrenkunde beschrijft aan aantel typen sterren. Zo heb je ondermeer een Carbon, Helium, Waterstof, Super Nova, Witte Dwerg en Zwart Gat als typen zon. Elke type ster of zon kent een ander scheikundig element en daardoor een andere samenstelling qua het aantal positief geladen protonen en negatief geladen electronen.

In het Heelal transformeren de sterren. Ze blijven niet eeuwig in dezelfde scheikundige samenstelling licht verspreiden. Tot plus minus het jaar 2000 had onze zon electron en 1 proton. Daarna is het licht van de zon veranderd en is er sinds die tijd sprake van 2 electronen en 2 protonen. De relaties op Aarde weerspiegelen het type licht wat van onze ster of zon komt. Zo zijn er nu meer mogelijkheden qua relatiesamenstelling. Het 1 op 1 weerspiegeld het oude licht wat van de zon kwam tot het jaar 2000.

Het gevolg van de verandering van het zonlicht is groot. Zo komt bij jongeren welke vanaf 2000 geboren zijn een veel hoger percentage biseksualiteit voor. Vraag het maar aan leeraren op de middelbare scholen. Ze zullen het bevestigen. Het licht van de zon met 2+2 zorgt hiervoor. En zijn nu meer mensen op zoek naar andere relatie vormen dan het ouderwetse huwelijk hetgeen eeuwenlang goed bij het licht van onze zon paste. Je ziet in de maatschappij ook een hoog percentage scheidingen bij vijftigers en zestigers welke jarenlang bij elkaar zijn gebleven. Het huwelijk past niet meer als een maatkostuum voor 1 of beiden partners. Veel mensen hebben moeite met het huidige type licht van onze zon hetgeen hun in verwarring brengt. Het geeft relatie problemen.

Kan je alles bij 1 partner vinden?

Deze vraag speelt een centrale rol bij veel stellen. Ogenschijnlijk kunnen meer partners voor meer inspiratie bijdragen mits de relatie niet alleen op de seksualiteit gericht is. Is de diepgang bij meer partners mogelijk? Of zal het de variëteit zijn wat het aantrekkelijk maakt? Dat er minder ingeroeste paden bewandeld worden. Er is voor jou als Polyamorist nog genoeg te ontdekken in de vorm van een open relatie.